Road Trip Eurooppaan

23/05/2017 - 22/06/2017
Road trip Eurooppaan

Heti meidän pohjoiseen suuntautuneen road tripin jälkeen kävimme haaveilemaan uudesta road tripistä - ja päätimme suunnata Eurooppaan touko-kesäkuussa 2017. Olimme tien päällä 31 päivää, kilometrejä mittariin kertyi 6 300 kilometriä ja 102 tuntia ajoa.

Eurooppaan suuntautuva automatka tiesi enemmän etukäteisvalmisteluja ja teinkin jo ennen matkaamme videoita meidän matkasuunnitelmista, reitistä, road tripille pakkaamisesta ja lähdöstä YouTube-kanavalleni nimeltä PIIIA. Matkaltamme tein 14-osaisen ROAD TRIP EUROOPPAAN -videosarjan kaupallisessa yhteistyössä KABE-ADRIA Oy:n ja J. Rinta-Jouppi Oy:n Lappeenrannan toimipisteen kanssa.

Suosittelen jokaiselle ehdottomasti automatkaa Eurooppaan. Kun Keski-Eurooppaan saapuu, on todella lyhyet välimatkat maista toisiin ja samalla reissulla voi helposti käydä monessa eri maassa ja kulttuurissa!

EUROOPAN ROAD TRIPIN SUUNNITTELU:


Aloitimme suunnittelun kokoamalla Google Maps:in My Maps -toimintoa käyttäen ylös kohteita, jotka meitä kiinnostavat. Se vei paljon aikaa, sillä Euroopassa on ihan valtavasti nähtävää ja tutkittavaa. Ylös merkittyjen kohteiden pohjalta suunnittelimme suuntaa-antavan reitin road tripillemme. Matkan varrella voi sitten valita missä merkityistä kohteista haluaa tai pystyy lopulta käymään.

Eurooppaan suuntautuvaa road trippiä määrittää paljon myös valinta alkureitin suhteen. Suomesta Eurooppaan autoillessa on kolme yleisintä reittivaihtoehtoa:

  1. suoraan Ruotsiin laivalla ja sieltä ajamalla matkan jatkaminen
  2. suoraan Saksaan laivalla
  3. ajaminen Via Balticaa pitkin

Me valitsimme tällä kerralla laivailun Ruotsiin, sillä halusimme piipahtaa myös Ruotsissa ja Tanskassa muutamissakin kohteissa.


Tämä, Eurooppaan suuntautuva road trip vaati paljon etukäteisvalmisteluja ja -hankintoja. Mukaan tarvitaan vihreä kortti / green card ja autoon tarvitaan muun muassa heijastinliivit ja ensiapulaukku. Ennakoi matkaasi siis jo ajoissa! Löydät lisätietoja ja kattavan listan yllä olevasta pakkausaiheisesta videostani - tai saman kirjoitetussa muodossa.

REITTIMME EUROOPPAAN:


Autolla Eurooppaan reitti

Me päätimme siis matkata laivalla Ruotsiin ja jatkaa sieltä sitten ajamista. Halusimme Silta-sarjan faneina ajaa ehdottomasti Ruotsista Tanskaan juuri Juutinrauman siltaa pitkin, vaikka sen ylitys onkin suht hintava. Hinnat toki riippuvat auton koosta. Jos aikoo ajaa molempiin suuntiin siltaa pitkin kannattaa hankkia BroPas -elektroninen maksujärjestelmälaite.

Koko road trippimme pääkohteet olivat oikeastaan Sveitsi, Italia ja Itävalta, mutta koska emme olleet ikinä käyneet Tanskassa tai Saksassa, niin halusimme pysähdellä myös niissä. Molempiin maihin kului lopulta aika paljon matkapäiviä. Seuraavalla Eurooppaan suuntautuvalla road tripillä ajaisimme varmaankin jo paljon nopeammin kohti Etelä-Eurooppaa.

Tanskasta jatkoimme Saksan halki matkaa kohti Sveitsiä, sieltä Pohjois-Italiaan, Itävaltaan ja takaisin Saksaan. Mukailimme ennalta tekemiäni reittisuunnitelmia, mutta kannattaa miettiä valmiiksi omat ehdottomat lempikohteensa, sillä kaikkialle ei vaan ehdi tai pääse yhdellä reissulla.

Paluumatkalla kuljimme lautalla suoraan Saksasta Ruotsiin, ohittaen Tanskan, koska olimme jo ehtineet tehdä siellä kaiken haluamamme. Suora lauttaylitys Ruotsiin osoittautui halvemmaksi kuin lautta ja silta -yhdistelmät Saksa-Tanska-Ruotsi -välillä. Ruotsista palasimme Suomeen samaan tapaan laivalla kuin matkalle lähtiessämmekin.

BUDJETTI:
MITÄ MAKSOI ROAD TRIP EUROOPPAAN?

Autolla Eurooppaan budjetti

Lähtökohtanamme oli pitää tälläkin kertaa reissu suht edullisena ja budjetti pienenä. Tämän reissun budjetti erosi kuitenkin täysin pohjoisen road tripistä, sillä nyt leirintäalueilla yöpymiseen meni iso osa budjetista, kun taas pohjoisen road tripillä puskaparkkeilun ansiosta ainut suuri kulu oli pääosin diesel.

25 leirintäalueyötä kahdelta henkilöltä maksoi yhteensä 730 euroa, dieseliin kului 6 300 kilometrillä 850 euroa. Leirintäalueiden hinnat yhdeltä yöltä vaihtelivat 13-41 euron välillä ja jakautuivat maittain alla näkyvän taulukon mukaisesti. Sveitsin leirintäalueet olivat siis selkeästi muita kalliimmat. Dieselin hinnat vaihtelivat vähän maittain ja niiden hintavaihtelut näet alta toisesta taulukosta. Tankkasimme jokaisessa maassa pois lukien Sveitsin, josta selvisimme kokonaan tankkaamatta.

Autolla Eurooppaan yöpyminen
Leirintäalue-hinnat
Autolla Eurooppaan bensakulut
Diesel-hinnat

Eurooppaan suunnatessa tulee myös muita matkustamiskuluja paljon enemmän: tiemaksut, sillat, tunnelit, lautat - meillä niihin meni yhteensä 360 euroa. Summassa pitää kuitenkin huomioida, että saimme laivamatkat Helsingistä Tukholmaan ja takaisin osana yhteistyötämme, joten ne eivät näy budjetissa ollenkaan.

Muu liikkuminen, kuten julkisten kulkuvälineiden liput ja parkkimaksut kustansivat 100 euroa. Aktiviteetteihin, kuten pääsylippuihin ja gondolilippuihin kului yhteensä 125 euroa. Ruuan suhteen pyrimme selviämään taas aika edullisesti ja teimme suurimman osan ruuista itse. Kävimme tälläkin reissulla vain pari kertaa ravintolassa, joten meidän ruokakulut olivat oikeestaan samat mitä ne olisivat olleet kotonakin vastaavassa ajassa.

31 päivän road trip kustansi meille siis yhteensä ilman ruokakuluja kahdelta henkilöltä 2 165 euroa. Eurooppaan pitää siis varata huomattavasti enemmän budjettia kuin esim. pelkästään täällä pohjoisessa ajeluun. Budjettiin ei ole muuten huomioitu ollenkaan myöskään etukäteen tehtyjä tarvikehankintoja tai vakuutuksia yms., mutta toivottavasti tuo summa antaa kuitenkin vähän osviittaa samanlaista retkeä suunnitteleville!

MATKA-AJANKOHTA:


Valitsimme matkan ajankohdaksi touko-kesäkuun, jolloin pahin turistikausi ei ole Euroopassa vielä käynnissä. Valinta osoittautui hyväksi: kaikki paikat olivat jo auki, säät olivat tosi kesäiset ja monessa paikassa oli vielä halvempi hintakausi käynnissä.

Suunnittelussa kannattaa huomioida myös paikalliset pyhäpäivät, sillä niitä tuntui olevan etenkin touko-kesäkuussa todella paljon. Meillä osui Tanskaan helatorstai, Saksassa oli monta pyhäpäivää ja muutenkin siellä tuntui paikallisilla olevan paljon pitkiä viikonloppuja. Kaupat ovat Saksassa sunnuntaisin kokonaan kiinni, joten senkin suhteen kannattaa ennakoida.

Siesta vaikuttaa niin, että esimerkiksi leirintäalueiden respat ovat niihin aikoihin kiinni, leirintäalueen portit eivät aukea eikä autoa saa käyttää. Kannattaa siis suunnitella omat päivärytmit ja -aikataulut se huomioiden.

KIELET & VALUUTTA:


Olimme pelkällä englanninkielellä liikkeellä, mutta saksankielisissä maissa olisi ollut super hyvä osata edes vähän saksaa! Sikäläisten englanninkielen taito oli todella heikko. Onneksi selvisimme kuitenkin hankalemmistakin tilanteista elekielen ja muiden ihmisten avulla.

Maksoimme kaiken pääosin kortilla, mutta matkalle kannattaa kyllä varata käteistäkin mukaan. Meille sattui kolme tilannetta, joissa kortti ei käynyt ollenkaan maksuvälineeksi. Silloin mukana ollut käteinen pelasti meidät. Meillä oli tosin vain euroja mukana, mutta ne kyllä hyväksyttiin esim. Sveitsissäkin!

MATKAILUAUTOPALVELUT:


Matkailuautopalveluiden kanssa meillä ei ollut nyt mitään ongelmia, koska yövyimme leirintäalueilla. Niissä yöpyessä oli samalla helppo täyttää vedet ja tyhjentää harmaat vedet sekä vessa ennen matkan jatkamista. Euroopassa on muutenkin tosi hyvin matkailuautopalveluita tarjolla. Tienviitoista voi bongailla asuntoauton kuvakkeita ja lähistöllä olevia palveluita. Kaikki meidän kohdille osuneet palvelut olivat ilmaisia.

AJAMINEN EUROOPASSA:


Ajamisen suhteen Euroopassa pärjää kyllä varmasti ja tien kunnotkin olivat ihan hyviä. Ainoastaan Saksassa kaikista oikeimmanpuoleisin kaista oli välillä aika juovaista ja pomppuista. Matkailuautolla ajaessa on paras käyttää kaikista oikeimmanreunimmaista kaistaa, paitsi tietenkin ohituksien aikana - mutta jos jäät muille kaistoille pitkäksi aikaa, sinulle aletaan herkästi tööttäilemään.

Ruuhkia oli etenkin Saksassa ja niissä seisotaan välillä ihan kokonaan pysähdyksissä. Kun suma helpottaa ja sumppu avautuu, liikenne palautuu nopeasti hyväksi ja lähtee vetämään. Älä kuitenkaan varaa Saksan ajosiirtymiin liian tiukkaa aikataulua, sillä matka-aika saattaa helposti venähdellä enemmänkin. Alppeja lähestyessä tiet muuttuvat todella pitkiksi ylä- ja alamäiksi.

Melkein kaikkien maiden huoltoasemilla tankkausmaksun voi suorittaa vain huoltoasemien sisälle, kassalle. Huoltoasemilla ei ollut ollenkaan sellaisia ulkomaksupömpeleitä kuten Suomessa. Huoltoasemilla on usein erikseen myös palvelutankkauskaistat, joten katso mille kaistalle ajat tankkaamaan.

Parkkipaikkoja oli usein aika hyvin tarjolla, ainakin noiden turistikohteiden luona, joissa me kävimme. Normaaleilla parkkipaikoilla on usein matkailuautot kieltävät merkit, mutta sivummalta löytyy usein oma, erillinen parkkipaikka matkailuajoneuvoille. Meille osuneet parkkimaksut olivat kaikki aika kohtuu hintaisia, mutta useimmiten jätimme auton leirintäalueelle ja teimme sieltä käsin retkiä ilman autoa.

TIEMAKSUT EUROOPASSA:


Eurooppaan ajaessa pitää varautua tie-, tunneli- ja siltamaksuihin. Meillä Tanskaan ajaessa Juutinrauman sillan ylitys maksoi 100 euroa ja Ison-Beltin silta Tanskassa 50 euroa. Siltaa ennen tulee vastaan maksupiste, jossa valitaan haluttu kaista ja maksetaan siellä siltamaksu valitun kaistan mukaisella menetelmällä. Me käytimme aina käteismaksulinjoja, ettei tarvitsisi sitten sumplia, jos esim. pankkikortti ei olisikaan käynyt itsepalvelulaitteisiin.

Sveitsin tietarra maksoi 38 euroa ja Itävallan vinjette noin 8 euroa. Ne saat ostettua rajalta ja huoltoasemilta. Italiassa on paljon tiemaksuja ja teillä tulee vastaan maksupisteitä, joissa maksetaan samalla tavalla kaistoittain - tai saadaan lipuke, joka maksetaan myöhemmällä maksupisteellä tieltä poistuttaessa. Italiaan kannattaa siis varata ehdottomasti käteistä mukaan! Maksut olivat aina noin 2-3 euroa kerrallaan, ainakin reiteillä joita me ajoimme. Itävallassa reitillemme osui yksi maksullinen tunneli - 11 euroa, jossa oli myös maksupiste ennen tunneliin ajamista.

Saksassa tietyissä kaupungeissa ajaessa autossa pitää olla ympäristötarra. Sen voi ostaa Saksasta katsastuspisteistä tai muista vastaavista, mutta helpointa on ostaa se etukäteen jo Suomessa ollessa, jolloin sen hankkimista ei tarvitse stressata tien päällä ollessa. Esimerkiksi Autoliitolta tarran saa 20 euron pintaan.

TURVALLISUUS AUTOMATKALLA:


Euroopassa on todella paljon autovarkauksia ja rikollisuutta, joten kannattaa varautua mieluummin jo etukäteen ja ottaa riskit huomioon. Jos näytät siltä, että sinulla on arvokasta tavaraa mukana tai autosi on arvokas, alkaa heti huoltoasemalle tai ostoskeskuksen pihaan pysähtyessä ympärillä pörräämään porukkaa. He mittailevat ja tarkkailevat näkyykö autosi sisällä mitään arvokasta tavaraa, jääkö autoon ihmisiä vai onko auto jäämässä ihan yksin parkkiin.

Suosittelen siis varautumaan ennakkoon ja pitämään aina kaikista tärkeimmät tavarasi, kuten muistikortit ja kiintolevyt (joiden sisältöä ei voi edes korvata) mukanasi. Pidä silmät selässäsi ja katso ettei kukaan pääse liian lähelle autoa esim. puhkomaan renkaita ja tarkista, että vakuutuksesi korvaa mahdollisen automurron!

YÖPYMINEN:


Päätimme oman fiiliksen ja turvallisuuden takia yöpyä lähes kaikki yöt leirintäalueilla tällä reissulla. Meille tuli 25 leirintäalueyötä, joista kaksi oli stellplatzeja. Leirintäalueiden tasot ja laatu tietenkin vaihtelivat - osassa kuului sähkö hintaan, osassa se laskutettiin erikseen kulutuksen mukaan, osassa WiFistä piti maksaa erikseen ja parissa paikassa sähköteho yhdestä sähköpylväästä ei meinannut riittää ja katkeili, jos siihen kytkettiin liian monta autoa. Kaikki leirinnät olivat kuitenkin tosi rauhallisia ja ainoat melut tulivat taas eläimistä, kuten puluista. :D

Leirintäalueille sisäänkirjautumista helpottaa, jos sinulla on Camping Key Europe -kortti. Käyttämämme leirintäalueet löydät maittain omista postauksistaan.

KÄYNTIKOHTEEMME ROAD TRIPILLÄ EUROOPASSA:Laivalla - Road trip Eurooppaan Juutinrauman silta - Road trip Eurooppaan


Mons Klint - Road trip Eurooppaan


Vejle peurapuisto - Road trip Eurooppaan


Lakolk-ranta Tanskassa - Road trip Eurooppaan
Vattimeren kansallispuisto - Road trip Eurooppaan
Lakolk-ranta Tanskassa - Road trip Eurooppaan

Affenberg Salem -apinapuisto - Road trip Eurooppaan


Sveitsi - Road trip Eurooppaan Caumasee-järvi Sveitsissä - Road trip Eurooppaan Sveitsin Grand Canyon - Road trip Eurooppaan


Gardajärvi Italia - Road trip Eurooppaan
Verona Italia - Road trip Eurooppaan
Dolomiitit Italia - Road trip EurooppaanLago di Braies Italia - Road trip Eurooppaan Pizzaa Dolomiiteilla - Road trip Eurooppaan


Zell am See Itävalta - Road trip Eurooppaan Leogang Itävalta - Road trip Eurooppaan

Berliini - Road trip Eurooppaan


Öölanti Ruotsi - Road trip Eurooppaan
Gränna Ruotsi - Road trip Eurooppaan
Grännan kylä Ruotsi - Road trip Eurooppaan
Gränna Ruotsi - Road trip Eurooppaan


  • RUOTSI: Grännan kylä: Polkaprinsen | Tukholma: Silja Line
  • SUOMI: Helsinki
Polkakarkkikauppa Grännassa - Road trip Eurooppaan Paluulaivassa - Road trip Eurooppaan

VINKKIVIDEONI EUROOPPAAN AUTOILUSTA:


KATSO LISÄÄ INSTAGRAMISTA:

#roadtripeurooppaan